Védd magad!

[vc_row][vc_column width=”1/1″]

Mi az igazság a napozásról, fényvédelemről?

Tudtad, hogy nem csak akkor napozol, ha a strandon sütteted magad?

Tudtad, hogy ha nem védekezel az UV sugarak ellen, nem csak leéghetsz, de öregszik is a bőröd, sőt…?

 
öregségi foltMiért szükséges a fényvédelem?
 

Az UVA és UVB sugárzás felelős 90%-ban a bőr öregedés jeleinek kialakulásáért, hiszen hatásukra a kollagén és elasztin rostok gyorsabban bomlanak, mint normál esetben, a pigment foltok is – egy bonyolultabb folyamat részeként- az UV sugárzásnak köszönhetően alakulnak ki.. Tehát, hamarabb öregszik a bőröd.

Ami ennél is fontosabb, a rossz indulatu bőrelváltozásokért is nagy mértékben felelőssé tehető az UV sugárzás, a mértéktelen napozás.

 

A napfény létszükséglet, megannyi jótékony hatásával. Nap nélkül nincs élet, de ha nem figyelsz, árthatsz is, ha mértéktelenül és védelem nélkül kiteszed magad a testet-lelket melengető napsugarak hatásának.

 

par_strandon

Mikor szükséges a fényvédelem?

 Fontos megértened, hogy nem csak akkor napozol, ha fürdőruhában a strandon fekszel a napágyon. Ha a napon tartózkodsz, azaz sétálsz, olvasol, kertészkedsz (!!!), az is NAPOZÁS! Tehát mindig kell gondoskodni megfelelő fényvédelemről.

 

Kezdheted a divat oldaláról is, hiszen egy csinos kalap, kendő nagyon trendi lehet, és azon kívül, hogy véd a meleg ellen, kiszűri a napsugarak egy részét is.

 

Ez azonban nem elegendő, hiszen vannak testrészeid- arc, dekoltázs, kezek -, amelyeket nem tudsz ruhával fedni. Mivel a bőr nem felejt, csak később jelennek meg a múltban elkövetett „bűnök”. Azaz, nem biztos, hogy most fogod a napkárosodás jeleit tapasztalni, hanem csak értetlenül fogsz állni néhány év múlva, hogy miért jelentek meg a ráncok, pigment foltok, vagy netán rosszindulatú elváltozások… Előzd meg, védd magad!

 És mi a helyzet a szoláriummal?

A szolárium ugyanúgy UV sugárzás révén éri el a barnulást, mint a nap. A modern szoláriumokban általában csak UVA csövek vannak, pontosan azért, hogy ne égjünk le. DE! Az UVA sugárzás egyrészt csak felületi barnaságot fog okozni, ezért lassabban (= több szoláriumban töltött idővel) fog ugyanolyan színt produkálni, másrészt pont ezért még tovább teszed ki magad a káros sugárzásnak. Az UVA öregíti a bőrödet és sok, akár rosszindulatú elváltozásért felelős.

 

Vagy például hiába jársz rendszeresen megfelelő kozmetikai kezelésekre, a szoláriumban vagy  a napon a bevitt hatóanyagok, vagy az éppen „felturbózott” kollagén és elasztin rostjaid sokkal gyorsabban bomlanak le, azaz a ráncok, a megereszkedett bőr gyorsabban jelentkezik..

 spf_body_prayMilyen a jó fényvédelem?

Amely véd az UVA és UVB sugarakkal szemben is.

Az UVB sugárzás felelős elsősorban a leégésért, bőrpírért. Főleg nyáron ér minket ez a fajta UV sugárzás. Télen kevésbé jellemző, az üvegen, ruházaton nem hatol át.

Az UVA sugárzás felelős a bőr öregedéséért- kollagén és elasztikus rostok eltöredezéséért- és a rosszindulatú bőr elváltozások kialakulásáért. Tanulmányok kimutatták, hogy a rosszindulatú bőrdaganatok száma az utóbbi évtizedekben megsokszorozódott és összefüggésben áll a túlzott napozással. Az UVA sugárzás áthatol a ruhán és üvegen (pl. autó szélvédő) is!

 Itt jegyezném meg, hogy bár tavasszal, nyáron igyekszünk elfelejteni a téli szürke napokat, de akkor se feledd: amíg látod, hogy van fény körülötted, addig van UV sugárzás is! Télen leginkább UVA sugárzás, de ez azt jelenti, hogy télen is érhet fénykárosodás, a fényvédőt akkor is kell(ene) használni.

 

A legjobb fényvédelmet az ún. ásványi alapanyagú fényvédők nyújtják. Ilyenek pl. a cinkoxid, titándioxid, vasoxid. Mivel ásványi összetevőkből áll, kizárólag mechanikai fényvédelemmel védi bőrödet.

 

Miért jó ez Neked?

Az ásványi összetevők szinte egyáltalán nem allergizálnak, nem szívódnak fel a bőrben.

 

Ezen kívül működési elvük által még jobban védenek, hiszen a mechanikai fényvédők visszaverik az UV sugarak jelentős részét, tehát már be sem engedik a bőrbe.

A cinkoxidnak még gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása is van, így gyulladt, aknes bőrre is nyugodtan használható.

 

A fokozott UVB védelem érdekében be kell azonban vetni kémiai fényvédőket is, de csak olyanokat, amelyek megfelelnek a szigorú előírásoknak. Ezek működési elve, hogy a bejutó UV sugarakat átalakítják.

 

A rossz minőségű fényvédők csak rontanak a helyzeten, mert nem engedik lélegezni a bőrt, eltömítik a pórusokat, illetve a lebomló hatóanyagok allergiát okozhatnak.

 

A jó minőségű fényvédők ellátják védőfunkciójukat, nem tartalmaznak káros anyagokat, kellemes viseletet biztosítanak, védik, ápolják a bőrt. Sőt, hozzáadott hatóanyagként tartalmaznak gyulladás csökkentő, nyugtató, hidratáló, antioxidáns anyagokat. Ezek lehetnek vitaminok (C, E), őssejtek ( alma, szőlőmag ), zöldtea kivonat, vagy akár különböző védett hatóanyag összetételek.

 Mi is az az SPF? Elég ezt nézni?

 Biztosan láttad már a fényvédő termékeken ezt a jelölést. De nem biztos, hogy tudod, mit jelent.

Az SPF (Sun Protection Factor) azt jelneti, hogy ahányas szám van mellette, annyiszor több ideig maradhatsz a napon leégés nélkül, mint nélküle. Tehát pl. Te 5 perc alatt égnél le, egy SPF 30 –as fényvédővel 150 percig maradhatsz a napon baj nélkül. De vigyázz! Ha közben fürödtél vagy az izzadtsággal együtt letörölted a krémet, akkor a védelem megszűnik! Illetve kiszámolhatod, hogy a reggel felkent fényvédő nem tart ki délutánig, ezért meg kell ismételni a használatát!

 

Az SPF jelölés mellett azt is nézned kell, hogy UVA elleni védelem jelöléseként „alacsony” (low), „közepes” (medium) vagy „magas” (high) szó szerepel a készítmény csomagolásán.

 

Bőrtípusod szerint válaszd ki, hogy milyen erősségű védelemre lesz szükséged. Érzékeny, fehér bőrűek, főleg az elején magasabb faktor számú ill. UVA védelmet nyújtó terméket használjanak. Ha már a bőröd rendelkezik egy alap barnasággal, válthatsz kisebb védelemre.

 

napszemuveg

Mire figyelj tehát, ha jön a jó idő?

Mindig használj fényvédőt vagy fényvédőt tartalmazó hidratáló nappali krémet.

Lehetőleg- főleg nyáron- 11 és 15 óra között ne napozz.

Ellenőrizd a csomagoláson, hogy mit tartalmaz a fényvédő és milyen védelmet ígér.

A bőrödnek megfelelő krémeket válassz.

 

És még egy jó tanács:

Ne feledd a napszemüveget! Védi a szemedet és a legjobb ránctalanító… (Ha keveset hunyorogsz, a szarkalábak sem alakulnak ki 🙂

 

[/vc_column][/vc_row]

Szólj hozzá